Battle of the boards: rocker boards onder de loep

balance boards rocker board

Al een paar jaar zijn balance boards dé rage wanneer het aankomt op ‘verantwoord en educatief spelen’. Het board is er in alle soorten en maten, met voornamelijk één grote naam die het op gebied van marketing het slimste heeft bekeken. Desalniettemin kan de maker van deze boards de grote vraag naar de houten wiebelplanken grote delen van het jaar niet aan. Hierdoor lopen wachttijden op deze felbegeerde prijzige plank erg op.

Omdat er eigenlijk maar één naam bekend is in ‘balance board-land’, denk je hier al gauw op aangewezen te zijn. Dat is zeker niet het geval. The Single Mama test uitgebreid drie planken, sprak met alle ontwikkelaars en zet er vandaag heel toepasselijk twee in het zonnetje.

Balance boards: stukje historie en slimme marketing

De balansplanken vinden hun oorsprong binnen de Waldorf scholen. Beter bekend wellicht als de vrije school of het Steiner-onderwijs. Het concept is dus niets nieuws, de boards worden alleen de laatste jaren vreselijk gehyped door een slimme marketinggeest. Onderling is er veel concurrentie. Toen ik vorig jaar een van de oprichters sprak van de bekendste wiebelplank, bleef me bij dat ze niet veel goeds te zeggen heeft over de kleinere namen. Er is er maar één de beste, zo kwam het op mij over. Persoonlijk vind ik slecht spreken over je collega’s een vorm van zwakte. Het was een fijn gesprek hoor, het gaf me een goed inzicht in hun visie, maar qua samenwerking weinig bereidwilligheid. Veel beloven, weinig actie.

Logisch achteraf, de planken zijn ook steeds niet op voorraad. Ik vind dat we met zijn allen als moeders massaal in de marketingval trappen van dit label. Ik gun daarom andere namen een podium op mijn blog. De bekende plank leende ik uiteindelijk van een vriendin, omdat het label zélf dus niet mee wilde werken aan dit verhaal. Nadat mijn vriendin liefst drie maanden op de levering van haar plank had gewacht, mocht Mick er een keer mee spelen.

Veel geld en blauwe vingers

Wat er binnen tien minuten gebeurde -ik kon het niet meer tegenhouden- was dat ik een huilende Mick bij me had, die zijn vinger onder de plank had gekregen. Een rocker board, ongeacht van welk merk, moet je echt onder supervisie aanbieden aan je kindje. Doe je dit niet, dan gaat het zomaar mis. Een van de andere planken, de WeRock, heeft een ‘beveiliging’ in hun rocker board ‘ingebouwd’. Hierdoor kunnen de kleine vingertjes er niet onder komen. Is dat echt waar? Ja! Mick heeft hier zijn vinger nog niet onder gekregen en vindt ook het beste zijn balans op de WeRock. De basic WeRock is ook een stukje groter dan de basis plank van de andere twee labels in dit blog.

Bovengenoemde twee planken zijn direct de meest prijzige planken. Dat zit hem vooral in de kwaliteit van het product en de dikke laag vilt onder het board. De planken zijn massief en daar hangt een prijskaartje aan van ruim 100 euro voor de meest eenvoudige versie.

CreaTimer: voordelige keus, maar toch vergelijkbaar speelplezier

Een derde speler onder de balance boards is de CreaTimber. Deze plank is voordeliger, heeft een andere ronding en wordt gemaakt in Hongarije. Eigenaresse Melina Kalman vertelt me dat ze respect heeft voor de marketingstrategie van de nummer 1. en dat zijzelf helemaal niet zo zakelijk in elkaar zit. Ze ontwikkelden het product al jaren geleden, ver voordat de plank zo werd gehyped door haar collega’s. Ze is niet gevoelig voor de concurrentie en maakt met CreaTimber vooral haar idealistische droom waar, om verantwoord educatief speelgoed op de markt te brengen voor een betaalbare prijs. Wellicht is de CreaTimber daardoor dus ook niet zo bekend, maar verdient, vind ik, een volwaardige plek tussen mijn test cases.

‘Kwaliteit is belangrijk, maar ook voor nét even minder kan je kindje heel leuk spelen’

In kwaliteit van balance boards merk je wel degelijk verschil. De CreaTimber zou ik aanschaffen als je de ervaring van een balance board wil, maar er niet zoveel geld voor over hebt. Dit board is er al vanaf 65 euro en de boards worden wereldwijd verzonden. Je kunt verschillende kleuren kiezen voor de randen van de boards. Het grote verschil is dat deze boards niet met vilt te bestellen zijn en de constructie van de planken is anders dan de twee duurdere collegaplanken. De plank is handgemaakt, maar niet van massief hout. De andere twee planken wel. Desalniettemin raad ik de CreaTimber aan als voordelige keus!

WeRock: een prachtig rocker board van onze Zuiderburen

balance boards

De WeRock is een innovatieve rocker board. Ze zijn er in verschillende shapes en sizes. Met de ingebouwde ‘vingerbeschermrand’ is dit mijn favoriete plank van de drie die ik testte. Hij is prijzig, maar ik merk dat Mick op zijn jonge leeftijd het beste om kan gaan met deze plank. Door het beschermvilt blijft de onderkant gaaf, bij de CreaTimber zie je duidelijk dat hij gebruikt is, met her en der putjes in het hout. De WeRock is de enige die na heeft gedacht over het ‘vingerplet-probleem’. Misschien is niet ieder kindje even handig met balance boards dus op het gebied van veilig spelen voor de kleinste balanszoekers, raad ik de WeRock aan. Het is overigens een Belgisch product en nog relatief onbekend in Nederland.

Wat kies ik?

Van alle drie de boards is het design van de WeRock ook verreweg het mooist, het grootst en het veiligst. De CreaTimber is het meest simpele, betaalbare product en de bekendste wiebelplank is, als je hem al kunt bemachtigen, duur en nog steeds een gevaar voor de kleine vingertjes. Dus: ga je voor een investering en mooie massieve plank: kies de WeRock. Ga je voor betaalbaar en wellicht ook om de plank veelal buiten te gebruiken, kies dan de CreaTimber. Omdat je investering dan bijna half zo groot is, kan de plank wat lijden. Beide van mijn favorieten hebben hun eigen voor- en nadelen. Wat ik je alleen in dit artikel wil laten zien is dat je voor een dergelijke plank niet gebonden bent aan dat ene grote merk. Er zijn meer balance boards te koop en in mijn optiek ook betere producten; of even goed en een stuk goedkoper!

 

Leave a Reply