‘Al jaren liep ik achter met mijn fotoalbums. Ik ben er eindelijk voor gaan zitten en dit is het resultaat!’

fotoboek

Kort geleden deed ik een post op Instagram, waarin ik me beklaagde over mijn eigen laksheid. Naarmate de jaren verstrijken en er meer kids bijkomen, heb ik steeds minder zin om alle foto’s te verzamelen en in een mooi album te verwerken. Toch had ik mijn zus een mooi album beloofd van onze vakantie naar Frankrijk afgelopen jaar. Dus heb ik, ruim driekwart jaar te laat, eindelijk ons vakantiefotoboek gerealiseerd.

Een van de meest tijdrovende klussen in dit hele proces is altijd de voorselectie maken van je foto’s. Je maakt er zoveel en je kunt onmogelijk alle foto’s kwijt in een album. Dus meestal zit ik toch echt wel uren om een goede voorselectie te maken. Daarna is het vaak uploaden geblazen en een standaard format kiezen en dan helpt de site je vaak een heel eind op weg met een mooi fotoboek. Ik heb al veel webwinkels gebruikt hiervoor, ik kijk gewoon naar de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Dit keer belandde ik bij Fotofabriek.

Veel aanbieders in fotoboekenland, voor welke kies je?

Mijn eerste indruk van de site was dat het een heel overzichtelijke website is. Je kunt heel duidelijk kiezen waar je naar op zoek bent. Ik koos vanzelfsprekend voor ‘fotoboeken’. Ik wil dat mijn fotoboek lang meegaat. Dus kies ik altijd voor hardcover. Verder eigenlijk altijd voor een A4 formaat omdat ik die het makkelijkst opberg thuis. Een andere voorwaarde is dat mijn boeken minimaal 100 pagina’s kunnen omvatten. Juist omdat je eerder teveel foto’s hebt dan te weinig. Dit fotoboek ‘A4 liggend’ kan tot 200 pagina’s dus helemaal goed.

‘Met de fotosoftware tover je binnen een mum van tijd een fotoboek tevoorschijn!’

Nadat ik op mijn pc de voorselectie had gemaakt heb ik de software van Fotofabriek gedownload. Toen kon ik gemakkelijk lokaal het fotoboek gaan maken. Wanneer je de software opent kun je uit een lange lijst het gewenste formaat album kiezen. Hierna heb je de keuze om het album helemaal zelf te maken, het album op basis van sjablonen samen te stellen of het album helemaal automatisch te vullen volgens een standaard sjabloon. Ik heb gekozen voor de laatste en vervolgens ben ik op basis van dat fotoboek kleine dingen gaan aanpassen.

‘De voorselectie duurde langer dan het maken van het fotoboek zelf’

Toen ik het fotoboek geheel naar wens had samengesteld, kon ik het project opslaan en uploaden naar de site van Fotofabriek. De aanbiedingsprijs van een fotoboek is eigenlijk altijd gebaseerd op een heel dun album. Twintig pagina’s (soms net iets meer) meestal. Als je net als ik een dik album wilt bestellen, betaal je dus per pagina een toeslag. In mijn geval was dat 50 cent per pagina. Dat valt dus reuze mee! Hoeveel je boek uiteindelijk gaat kosten kun je overigens gemakkelijk uitrekenen met de prijscalculator. Je komt dus nooit voor verrassingen te staan. Het binnenwerk van het boek heb ik basic gehouden om de prijs enigszins te beperken. Maar je hebt heel veel keuze in afwerking, glanzend of mat, type papier. Noem het maar op of je kunt het realiseren.

‘Als je fotoboek wordt gedrukt, ontvang je een filmpje van het proces!’

Na het bestellen had ik het album binnen een paar dagen in huis. Enne er is een leuke bijkomstigheid. Je wordt tijdens het drukproces op de hoogte gehouden dat je album in de maak is met leuke filmpjes. Het eindresultaat was boven verwachting. Het was tevens een heel mooi cadeau voor mijn zus, want ik heb het boek twee keer laten drukken. Overigens: dit verhaal gaat verder, want dit was ‘slechts’ een vakantie die ik heb vastgelegd in een album. Ik heb nog twee jaar aan andere foto’s te verwerken!

fotoboek