Hygiëne bij kids: reuze belangrijk!

hygiëne Naif handzeep

Steeds vaker merk ik dat Mick ineens zomaar rondloopt met pikzwarte nagels. Zelfs baby M. heeft er een handje van. Die krabt ook echt werkelijk aan alles. Ik vind hygiëne bij kids heel belangrijk, juist omdat de kindjes nog zo vatbaar zijn voor bacteriën. Mick wil nooit met veel enthousiasme zijn handen wassen, maar ik probeer het wel heel consequent te doen. Wat kun je doen om de ziektekiemen zover mogelijk bij de kids weg te houden?

Nagels

Houd de nagels kort. Het is niet altijd leuk om de nagels van je peuter te knippen, maar ik merk wel: hoe korter de nagel, hoe minder vuil Mick’s handen worden. Dus een betere hygiëne. Ik maak er altijd een beetje een spelletje van: trek gekke bekken en maak rare gezichten bij iedere knip. Dan staat hij het meestal wel toe.

Handen wassen

Als de kids van de creche komen is het eerste wat ik doe thuis: handen wassen. Baby M. laat het rustig toe, maar met Mick is het vaak wel een dingetje. Als hij geen zin heeft laat hij dat merken. Wat ik dan vaak doe is een liedje zingen, zeep op zijn handen en dan heel overdreven hard wassen, wassen, wassen. Dan schiet hij in de schaterlach en is het ook zo achter de rug. Als ik toevallig Dettol heb staan doe ik het daarmee, maar heb nu de handzeep van Naïf ontdekt en die ik voor die kinderhandjes och wel erg fijn. Goede tip dus. Mocht je hem willen proberen en toch net je babyproducten aan willen vullen? Als je voor 25 euro in de webshop van Naïf besteedt, krijg je de handzeep gratis (t.w.v. 7,95 euro) als je de code naif-snglmom18 gebruikt! Cadeautje van mij voor jullie! Oja en koop er een nagelborsteltje bij om er zeker van te zijn dat je al dat zand goed weg kunt poetsen.

Badderen

Zeker op crechedagen doe ik mijn kids iedere avond in bad, juist dan is hygiëne extra belangrijk. Soms ben ik een beetje laks in het weekend en sla ik een dagje over, maar meestal zet ik Mick na het eten standaard in bad. Je merkt dat hoe ouder je kids worden, hoe viezer ze zijn. Thuis rent Mick ook altijd op blote voeten door de tuin, dus een badje aan het eind van de dag doet wonderen. Mick en baby M. was ik altijd met Naïf, maar als ik even niets bij de hand heb gebruik ik ook wel eens mijn eigen baschuim van Kneipp. Zal wel niet goed zijn, maar soms heb ik even niets anders staan. Overigen, die startup kits van Naïf zijn reuze handig. Alles wat je nodig hebt in een doos en je doet er heel erg lang mee.

Luiers

Als ik de kids verschoon gebeurt het negen van de tien keer dat ze direct met hun handen in de rommel graaien. Uhm… weg hygiëne! Zo vies, en zij maar lachen ondertussen. Zorg dus ook als zoiets gebeurt dat je toch weer even die handjes wast. Alleen met een doekje afnemen is vaak niet genoeg want zeker in het geval van baby M. gaat die hand vaak weer regelrecht in de mond!

Schoon huis

Ik heb een grote hond, een golden retriever. Het huis is het grootste deel van het jaar bezaaid met haren. Om de week heb ik een schoonmaakster, maar stofzuigen is een must. Dat doe ik dan ook dagelijks heel intensief, omdat baby M. nu begint te tijgeren. ‘Als je een kleintje hebt die op de grond ligt: probeer dan in ieder geval alles zo schoon mogelijk te houden’, zeg ik dan tegen mezelf. Ik ben wel vaak lui dus ik moet me er echt toe zetten, maar doe het wel. In mijn geval baal ik ook van een houten (wax) vloer, altijd gewild maar heeeeeel erg onpraktisch en slecht voor de hygiëne. Kan het niet even goed ontsmetten met een dweil en schoonmaakmiddel. Hoe erg ook: ik zou willen dat ik een mooie laminaatvloer had, of pvc. Hout met kids en een hond is niet fijn: vlekken, vlekken en nog eens vlekken.

Spenen en flessen

Zorg er tot slot voor dat je, ook al word je daar steeds gemakkelijker in, toch vaak even spenen en flessen uitkookt. Ik zie heel vaak in een ooghoek dat Mick ineens baby M.’s speen ineens in zijn mond heeft. En dan is baby M. een dag of wat later weer verkouden. Dus heb ik die grote magnetron uitkoker er weer bijgehaald, onhandig in formaat, maar o zo handig voor de hygiene van deze attributen.

hygiëne naif handzeep

Je zult natuurlijk alles zelf ook wel weten, maar ik merk vaak aan mezelf dat het er ook wel eens bij inschiet. Vandaar even deze digitale Post-it om je te herinneren aan wat belangrijk is. Hopelijk worden de kindjes dan niet zo snel ziek! Vergeet je cadeautje niet op te halen in de webshop van Naïf, ben benieuwd of jullie de zeep ook zo fijn vinden!