Voordelige voortuin makeover? Zo doe je dat!

siertegels

Bij ons in de buurt is het een wildgroei aan onkruid. Als je het gewied hebt zit het er de volgende week weer. In mijn voortuin was het tot aan vorige week echt een oerwoud aan onkruidplanten. Tja, ik kan echt in mijn conditie geen onkruid gaan zitten wieden! Mijn zwangerschap was het beste excuus om de voortuin aan te pakken.

Weg met de schattige kleine steentjes waar het onkruid zich zo comfortabel kan nestelen. En welkom prachtige grote siertegels die mij het leven een stukje makkelijker zullen maken! Op Instagram zie ik dat veel van mijn volgers net een nieuw(bouw) huis hebben gekocht of ermee bezig zijn. Dat inspireerde me mede om een blog te schrijven over het voordelig aanleggen van een tuin.

Siertegels uitzoeken is op zich al een hele klus: er is zoveel keuze!

Vorig jaar heb ik mijn achtertuin laten doen. Dit jaar pak ik het voortuintje nog even mee. Ik ergerde me er gewoon aan dat ik thuiskwam van mijn werk en dat het onkruid letterlijk tot aan je knieën kwam. Het zag er niet uit. Dat moest dus anders. Ik had vorig jaar een heel goede ervaring met NuSierbestrating.nl, verreweg de goedkoopste plek om mooie tegels en tuinmaterialen te scoren. Dus ik heb voor de voortuin bij hen twee soorten tegels uitgezocht en een mooi patroontje uitgetekend.

B-keuze tegels? De oplossing voor een betaalbare tuin!

De voortuin is 15 m2. Was altijd een schattig tuintje, met een keurig buxushaagje, maar ook die was reeds gesneuveld door de lokale buxusplaag. Toen heb ik er tijdelijk nog twee boompjes geplant. Deze groeiden op zich prima, maar ondanks de bekleding met onkruidwerend zeil kwam het ongewenste groen steeds weer en masse tevoorschijn. Dus heb ik besloten: ‘Enough is enough!’ Ik hoop dat jullie uit dit blog ideeën halen om jullie eigen tuinen zo voordelig mogelijk aan te leggen. Want een nieuw huis kost al genoeg. Even Googlen bracht mij vorig jaar al naar NuSierbestrating. Ik las over hun enorme collectie b-keuze siertegels en dacht: ‘Ik ga de gok nemen!’ En dat is me dus zo goed bevallen, dat ik nu voor de voortuin ook weer b-keuze siertegels heb besteld.

“De siertegels worden binnen een week bezorgd aan huis in een reuzegrote vrachtwagen!”

Aan de slag! Ik heb een lijst grote grijze betontegels laten leggen. De tegel is 70 x 70 cm en dan is je tuin snel gevuld. Een pallet met 28 tegels was meer dan voldoende. Aan de binnenzijde van die lijst heb ik een tegel van 60 x 60 cm gekozen met een print. Dat soort tegels zie je nu steeds vaker en ik vond het wel wat hebben. Ja, het is altijd een gok als je online iets bestelt, zonder dat je het hebt gezien. Maar omdat het me vorig jaar zo goed was bevallen, durfde ik het wel aan. Je rekent je winkelmandje af en binnen vijf werkdagen staan de tegels voor je deur. Super gemakkelijk dus. De foto’s op de website zijn waarheidsgetrouw. Je kunt erop rekenen dat je tegel er dus ook echt zo uitziet.

De situatie hoe het was. Al het groen om het boompje is dus onkruid…

Siertegels

Ja, de kleine steentjes zijn best leuk, maar gewoon echt niet praktisch. En ik heb het al zo druk, dus dan wil ik niet ieder weekend met een wiedertje in de aanslag in die voortuin zitten. Mijn stoere stratenmaker buddy gebeld en binnen drie dagen was het gefixt… Puin eruit, zand erin en tegelen maar!

stratenmaker

Et voila, dit is het resultaat:

De potten en planten heb ik bij het lokale tuincentrum gekocht met flinke korting en het oude bankje stond nog in de achtertuin!

voortuin

Maarreehhh… Wat kost dat?

Dan blijft er natuurlijk de hamvraag: ‘Wat kost deze supersnelle makeover?’ Hieronder het kostenplaatje.

Excluton Opsluitband 5x15x100cm grijs (€0,77 per stuk) (B-keus)
per 20 stuks 1 € 15,43

Excluton Optimum Decora 60x60x4cm Graphite Iris (B-keus)
€ 178,64 per 10,08m²  € 178,64

Excluton Xtra Siertegel 70x70x3cm grijs (B-keus) grijs-B4.1
€ 134,37 per 16,66m²  € 134,37

Subtotaal € 271,44
Verzending en afhandeling € 115,66
Eindtotaal incl. BTW € 451,97

De twee potten inclusief planten kostten me nog geen 50 euro, dus ik ben voor exact 500 euro geslaagd om een nieuwe voortuin aan te leggen! Dat vind ik dus echt een koopje. Als jij het net als ik aandurft om zonder te kijken een b-keuze tegel uit te zoeken voor je tuin, weet ik zeker dat je de helft bespaart op het totaalplaatje. Ja, er komt 140 euro transportkosten bij, maar dan nog ben je vele malen voordeliger uit. Ik deed nu twee keer de proef op de som en ben echt dik tevreden. De voortuin lijkt in formaat te zijn verdubbeld door de siertegels!