Autostoeltjes: waar let je op bij de aanschaf en welke is de beste?

autostoeltjes van cybex

Laats bevond ik mij in de situatie, die ik heel lang heb uitgesteld, maar ik vond het wel belangrijk om nu echt op onderzoek uit te gaan. Autostoeltjes. Beide kids waren hun huidige zetels ontgroeid dus: ‘Daar gaat mijn eindejaarsuitkering!’, dacht ik.

Maarja, sinds ik moeder ben, ben ik zo gefocust op veiligheid. Ik ben altijd bang dat er iets met mijn kinderen gebeurt. Ik zie overal gevaar in. Sterker nog, ik denk zo vaak: ‘Wat als, wat als..?’ Ik ben gewoon altijd bang dat ze echt iets heel ergs overkomt. Hello motherhood! Dus veiligheid in de auto vind ik heel belangrijk.

Niet over een nacht ijs

Hoe ga ik dan te werk? Nou dan pak ik eerst de Duitse ADAC-tests erbij. Daar zijn de eisen vast nog strenger dan in Nederland, gezien het feit dat je daar geen snelheidsbeperking hebt op de snel weg. Tenminste, daar ga ik dus vanuit. Daarna kijk ik naar de ANWB-test. En dan moet ik er dus echt aan geloven: Mini M. moet toch nog een tijdje achterstevoren reizen. Het is het allerveiligst. Er zijn qua autostoeltjes eigenlijk maar een paar merken die ertoe doen, maar Cybex is de consequente topscorer.

Autostoeltjes in ei-wat?

Ik heb gehanteerd dat ik een i-Size stoel wilde voor de kleine meid, voor Mick wil ik een stoel waar hij tot zijn twaalfde veilig in kan zitten. I-Size is in 2013 ingevoerd, maar je ziet pas sinds kort veel van deze stoeltjes verschijnen. Het is een nieuwe veiligheidsnorm waaraan stoeltjes moeten voldoen. Mijn eerste autostoeltje voor Mick was ook van Cybex. Mijn eigen ervaring was dus al goed en de prijs is aantrekkelijker ten opzichte van andere merken. Keuze gemaakt: De Sirona S i-Size en de Pallas S-Fix.

Voordelen per stoeltje

De Sirona S i-Size is allereerst gemakkelijk omdat je het kind naar je toe kunt draaien zodra je het in de auto zet. Geen gehannes met gordeltjes om het hoekje, nee je kindje is naar de deur gericht. Daarnaast is dit dus een stoeltje dat je kleintje achterwaarts vervoert, dat is het veiligst en ja dan wil ik dat. Zodra je kindje oud genoeg is om vooruit te reizen kun je het stoeltje gewoon draaien.

De Pallas S-Fix is een stoel die met het kind meegroeit totdat het een jaar of twaalf is. Eerst nog met een veiligheidskussen en later kan je kindje zonder. Bij deze stoel heb ik nu het grote voordeel al ervaren: de hoofdsteun! Deze voorkomt dat je kindje voorover bungelt in de stoel en geeft het hoofdje optimale ondersteuning tijdens een dutje. Mick kan nu bijna in de omgebouwde versie van deze stoel. Hij verandert namelijk heel gemakkelijk in de Solution S-Fix. Twee in een, je bent dus tot je kind groot genoeg is klaar met autostoeltjes!

De keuze is reuze

Tot slot ben ik dan ook wel weer zo, dat ik matching stoeltjes wil in mijn auto. Cybex biedt een mooie variatie aan kleuren, maar ik wilde geen roze voor het meisje en blauw voor de jongen. Sterker nog, ik heb gekozen voor Ferraricollectie van Cybex. Ik heb een stoere auto, dus de stoeltjes mogen natuurlijk niet uit de toon vallen! Mick zegt nu elke keer ‘Kijk mama nieuwe stoel met een paardje!’ Jong geleerd is oud gedaan, ja toch?