Fietszitjes: lees welke ik heb gekozen en waarom

Fietszitjes Thule Yepp Single Mama

Het is zover. Sinds enige weken kan baby M. goed stabiel zitten. Hier heb ik, hoewel ik haar het liefst zo lang mogelijk klein houd, stiekem met smart op gewacht. Ik kan nu met twee kindjes lekker fietsen. Zo fijn! Ik fietste al wel een tijdje hoor, met de kleine meid in de draagzak, maar nu mag ze voor het ‘eggie’ mee. 

Mick verhuist met een ‘grote jongensstoel’ naar de bagagedrager en baby M. krijgt haar eigen prinsessenzetel voorop. Fietsen is natuurlijk oer-Hollands, dus heb ik ook een oer-Hollandse fiets. En, dacht ik, oer-Hollandse zitjes. Want ik zat te speuren naar matching zitjes van Yepp, maar Yepp blijkt alweer een tijdje over te zijn genomen door het Zweedse Thule. Nouja, dan maak ik een kleine Scandinavische detour met mijn zitjes. Ik heb de nieuwste generatie Thule Yepp zitjes aangeschaft voor de kinderen en hier lees je waarom.

Design

Een mooi fietszitje is natuurlijk waar je oog het eerst op afgaat. Een strak en clean design vind ik belangrijk. Daarnaast vind ik het heel fijn dat fietszitjes niet zo zwaar zijn, je bent tenslotte al best zwaar beladen en mijn mamafiets weegt ook flink wat. Ik heb daarom na lang kijken en vergelijken de Yepp Nexxt Mini en Maxi-versies gekozen.

fietszitjes Yepp Nexxt Mini

Allereerst vind ik de kleuren erg mooi. Daarnaast zijn de fietszitjes lichtgewicht en voor- en achterzitje matchen mooi. Ik heb lang zitten twijfelen tussen Snow White en Aquamarine, maar het is uiteindelijk de laatste geworden. Heel zachtblauw, dat vond ik bij mijn matzwarte fiets met bruine accenten toch het mooist.

Fietszitjes monteren doe je met gemak

Dat een fietszitje makkelijk te monteren is, was voor mij het tweede belangrijke criterium om deze zitjes te kopen. Voor de Nexxt Mini monteer je een onderdeel aan je stuur en vervolgens klik je heel makkelijk het zitje erin. Wat een pre is voor mij, wonend in een grote stad, is dat het zitje op slot kan. Op deze manier kan het niet van je stuur gestolen worden. Ideaal al zeg ik het zelf.

Het echte innovatieve fietszitje van de twee is wel het achterzitje voor Mick: De Nexxt Maxi. Je haalt hem uit de doos, je zet hem op je bagagedrager en draait aan de grote knop. Als de ‘grijper’ onder het zitje zich goed verankerd heeft ben je klaar. Dus: uitpakken, draaien, voetjes op juiste hoogte stellen en je bent klaar om te gaan. Letterlijk een klus van vijf minuten. Je hebt geen tangen of bouten nodig, heel inventief, heel solide: gemak dient de mens!

In dit filmpje zie je hoe snel en gemakkelijk je het zitje monteert:

Veiligheid

Beide Thule Yepp Nexxt fietszitjes zijn beveiligd met soepele ‘vijfpuntsgordeltjes’. Met een inventief clipje wordt er een magneetje in het slotje geklikt, die daarna niet meer open is te krijgen. Met een speciaal druk- en schuifmechanisme kan alleen een volwassene het slotje openkrijgen. Klein minpuntje wat ik wel op moet merken is dat de gordelstukjes gemakkelijk draaien om het soepele bandje, waardoor het gordeltje snel verdraaid. Dit ongemak is minimaal hoor, maar misschien voor een tweede versie van dit stoeltje in de toekomst wel een goede tip voor de fabrikant.

Fietszitje Yepp Nexxt veilig

Comfort

En als je dan een mooi en veilig zitje hebt uitgekozen is het ook niet onbelangrijk dat de kids ook een beetje comfortabel zitten. In deze zitjes doen ze dat zeker, de pasvorm en zitpositie is perfect gevormd om het kindje heen. De zitjes zijn schokabsorberend en voorzien van zachte schouderpads die het schuren van de gordeltjes tegengaan. De Mini heeft daarnaast een beugel waaraan je kleintje zich vast kan houden en ondertussen alles om zich heen in de gaten kan houden. De comfortabele voetsteunen zijn gemakkelijk te veplaatsen zodat je kind, op welke leeftijd dan ook’ altijd comfortabel zit.

Je kunt toch ook voor een bakfiets gaan?

Ja, dat had ik kunnen doen. Ware het niet dat het met mijn fijne motoriek – in ieder geval die met dat wiel daar ver voor je- niet verantwoord zou zijn om met de kindjes te fietsen, haha! Daarnaast zijn de bakfietsen naar mijn mening niet comfortabel genoeg om lekkere stukken mee te fietsen, dus ik ga hierin niet mee met de grote stedentrend en kies voor een comfortabele Gazelle mamafiets.