Duizenden foto’s die maar digitaal rondzweefden: Ik heb twee pracht fotoboeken gemaakt!

Nog niet zolang geleden ben ik begonnen aan een missie. Ik wil zoveel mogelijk foto’s van de afgelopen jaren vastleggen in fotoboeken. Ik ben gestart met de meest recente vakantie naar Frankrijk. En de afgelopen weken heb ik gewerkt aan twee hele mooie albums voor de kinderen.

Het aller allerergste aan het maken van fotoboeken is, vind ik, het vooraf selecteren van foto’s. Daar begin ik altijd heel braaf aan, maar na een uurtje of twee haak ik af. Dan klap ik mijn notebook dicht en denk ik: ‘Morgen weer verder!’ Maar dat wordt dan overmorgen, volgende week enzovoort. Bij de meest recente exemplaren ging het weer precies zo.

Fotoboeken maken? Eerst maar eens alles uploaden…

Ik had weer een nieuwe site ontdekt: Resnap. Nog nooit van gehoord, maar mijn aandacht werd getrokken door de ‘slimme software’ waar ze mee adverteren. Ik had er een dag voor uitgetrokken om twee fotoboeken te maken, maar na een uur was ik het voorselecteren al zat. Toen heb ik gewoon alle mappen met foto’s geselecteerd en huppa: geupload naar mijn Resnap account. Dat duurde wel even want ik had echt heel wat gb’s aan foto’s staan.

‘Laat maar eens zien hoe slim die software is!’

Na het uploaden heb ik een formaat album uitgekozen voor deel een. Dit werd een A4-liggend album. Tsja en dan? Nou ik dacht: ‘Laat maar zien dan hoe slim die software is!’ Dus ik selecteerde alles tot een bepaald jaartal en drukte op de knop. Het softwareprogramma ging nu zelf aan de slag om de beste foto’s te selecteren en ook nog eens alle dubbele eruit te filteren. En dat is precies altijd mijn probleem. Als ik een foto maak, maak ik er niet een tegelijk, maar twintig. En die zijn dan altijd vrijwel identiek. En ik heb zelf altijd de grootste moeite om ze te verwijderen. Na niet al te lange tijd werd een album van 120 pagina’s aan me gepresenteerd.

‘Ik stond verbaasd van het fotoalbum dat automatisch was gecreëerd. De slimme software had zijn werk top gedaan!’

Nadat de software een selectie had gemaakt hoefde ik deze alleen nog maar even globaal na te lopen. Ik verving her en der toch nog een foto, maar die waren op een hand te tellen. Bij een set van twintig dezelfde soort foto’s was dus echt steeds maar een (de beste) foto uitgekozen. Dat heb ik nog niet eerder gezien bij software op een fotoboekensite.

Na grondig gecontroleerd te hebben of alle foto’s die ik erin wilde hebben goed tot hun recht kwamen, heb ik het boek besteld. Ik zag al vaker voorbijkomen dat je een fotoboek ook in glanzend papier kunt bestellen. Tot nu toe koos ik steeds voor mat, maar voor deze twee albums heb ik glanzend papier gekozen.

‘Toen de fotoboeken op de deurmat vielen was ik zo benieuwd naar het eindresultaat!’

Het verzenden van de boeken nam wel wat tijd in beslag. Een weekje ongeveer. Ik had er inmiddels al zo lang over gedaan om fotoboeken te maken, dus dat maakte mij niet uit. Het haalde een beetje het nostalgische gevoel in me naar boven. Toen je vroeger je rolletjes weg had gebracht naar de fotograaf en je vol verwachting een week later de hardcopy foto’s op kon halen. De boeken zijn precies wat ik ervan verwachtte. Het glanzende papier is echt een aanrader en geeft een album net even dat beetje extra. Fijn om zulke waardevolle herinneringen nu gebonden in twee albums in de kast te hebben.

Goede klantenservice is het beste visitekaartje

Tijdens het druk- en bindproces was er wel een vouw in een van de boeken geslopen over een aantal pagina’s. Dit vond ik erg jammer omdat een dik fotoboek toch best nog wel prijzig is. Ik belde de klantenservice en het was geen probleem: ‘We sturen u gewoon een nieuw album!’ Dat is nog eens service! Ik had per e-mail foto’s van het defecte boek gestuurd en een week later lag het boek, nu puntgaaf, in de bus.

Kortom: voor een site waar je zelf niet al teveel moeite hoeft te doen om je foto’s te selecteren ga je naar Resnap. Echt, dit is de fijnste software waarmee ik tot nu toe heb gewerkt.