Leren fietsen: hoe doe je dat? Mijn oudste krijgt zijn eerste echte fiets!

Al een tijdje wilde ik voor mijn oudste zoon een kinderfiets kopen. Zijn loopfietsje heeft hij al een tijdje goed onder controle, dus ik ben ik op zoek gegaan naar een grote jongensfiets. Je eerste fiets maakt altijd veel indruk. Ik weet nog goed dat ik mijn eerste fiets kreeg. Ik heb leren fietsen op een oude fiets van mij nichtje, maar toen ik mijn eigen fiets kreeg was ik op slag verliefd. Een roze fiets met gele letters. Voor mijn zoon wilde ik ook zo’n ervaring creëren en dus ben ik het internet op gegaan om te kijken wat er tegenwoordig zoal voor kinderfietsen verkrijgbaar zijn.

Iets wat ik erg belangrijk vind is dat de kinderfiets door Nederlanders is ontworpen. Waarom? Wij wonen in een fietsland. Nederlanders weten gewoon het beste waar we als fietsers behoefte aan hebben. Via Instagram stuitte ik op het hippe Nederlandse fietsenmerk ‘Lekker Bikes’. Ik had er nog nooit van gehoord en ook nog nooit een ‘Lekkere’ fiets zien rijden. Mijn aandacht werd al snel getrokken door het strakke design, de mooie kleuren en de band dat het label heeft met Australië.

‘Kinderfiets met een bijzondere band met Australië: die moet ik hebben!’

Toen ik net van de middelbare school kwam ben ik, terwijl ik nog nooit in een vliegtuig had gezeten, afgereisd naar Australië. Het was toen vrij bijzonder als je ging backpacken. Tegenwoordig doet iedereen het. Ik kreeg al vrij snel heimwee en was te jong en onervaren om het zolang vol te houden als dat ik gepland had, maar een band met Australië heb ik altijd gevoeld.

En die bijzondere band heeft de oprichter van Lekker Bikes ook overduidelijk. Hij was gek op Australië, maar miste daar goede fietsen. Dus is hij ze zelf gaan ontwerpen en zo is uiteindelijk in 2009 Lekker Bikes ontstaan. Dat is een verhaal waarvan mijn hart sneller gaat kloppen. Een idealist die gewoon doet waar hij in gelooft. En nu staat er een geweldig merk dat het verdient om in het zonnetje gezet te worden.

Een echte Nederlandse fiets met een tikkeltje ‘OZZIEOZZIEOZZIE! OI! OI! OI!’

De fietsen zijn gemaakt van lichtgewicht aluminium en sinds eind vorig jaar zijn er ook ‘Lekkere’ kinderfietsen verkrijgbaar. De fietsjes hebben iets weg van de ouderwetse omafiets. Zijn in fijne knalkleuren verkrijgbaar en het frame kan een flinke tijd mee, want het is een flinke fiets voor de kleine beginneling. Mijn zoontje was door het dolle heen toen de ‘Mini Commuter Bike’ werd bezorgd voor hem. Ik had wel tot zijn verjaardag kunnen wachten in december, maar het weer wordt er niet beter op. Nu kon hij in ieder geval nog een paar maanden leren fietsen.

De kinderfiets is binnen, nu nog leren fietsen. Maar hoe dan?

De fietsjes worden bezorgd in een toffe doos met een dino en een kangoeroe erop. De doos maakte al zoveel indruk, wat zou de fiets dan wel niet doen? Eenmaal in elkaar gezet stond daar een blinkende oceaanblauwe kinderfiets klaar voor mijn beste vriendje. Ik had moeders op Instagram gevraagd hoe zij hun kids hadden leren fietsen. Ik kreeg alleen maar reacties van: ‘Hij reed er zo op weg’ of ‘Gewoon even meerennen en daar gaan ze’. Maar ik wist ook dat mijn zoon gezegend is met mijn geweldige motoriek. Haha! Ik kon die arme jongen niet in het diepe gooien zonder zijwieltjes.

‘Niet ieder kind heeft direct die drang om te willen fietsen. Mijn zoon is heel voorzichtig’

kinderfiets

Hij keek nog niet goed voor zich. Hij trapte continu keihard op de rem. Dat waren zeker tien tanden door de lip geworden. Nee, dat wilde ik niet. Dus ik heb de meegeleverde zijwieltjes gemonteerd. Je gaat dan denken van: ‘Mankeert er iets aan mijn kind als hij er niet ‘zo op wegrijdt?’ Maar natuurlijk is dat niet zo, ieder kind is anders. Niet ieder kind heeft direct die drang om te willen fietsen. Mijn zoon is heel voorzichtig, vindt het spannend, maar klom wel direct op die nieuwe kinderfiets en ging als een malle door de tuin crossen. Bochtjes maken, netjes remmen. Dus hopelijk komen er binnenkort nog een paar weken dat het in ieder geval droog is en we langere rechte stukken kunnen gaan verkennen.

Veelzijdige en opvallende fiets, die zeker weten indruk maakt op zijn vriendjes!

De kinderfiets is uitgerust met een handrem en een terugtraprem, dus beide disciplines raakt een kind bekend mee. De lichtgekleurde fietsbanden en blinkende metalliclak maken echt indruk. Overigens, de lampen en bel ook (op hem)! Hij kan zo een hele ochtend rondjes fietsen in de tuin en dan smelt mijn moederhart. Dat ik hem zo blij maak met zijn mooie blauwe fiets. Wat ik ook leuk vind is dat het een fiets is die niet iedereen heeft. 

“Toen er een LEGO monstertruck tegenover stond fietste hij zo weg zonder zijwieltjes!”

Sinds we de fiets hebben heeft hij eigenlijk alleen maar rondjes in de tuin gefietst met zijwieltjes. Afgelopen week zijn we begonnen met oefenen zonder wieltjes, maar dat was na een paar keer niet leuk meer voor hem en hij werd steeds heel boos op mij. Tot gisteravond. Toen zei ik volledig pedagogisch correct: ‘Als je helemaal zélf kunt fietsen krijg je van mama de LEGO monstertruck (waar hij al heel lang om zeurt red.). En jahoor, hij fietste er zo op weg. Het was al met al voor mij wel dé bevestiging dat hij er eind vorig jaar ech nog niet klaar voor was, motorisch niet en ook had hij het vertrouwen niet in zichzelf. Nu wel en dat was direct zichtbaar. Hij is er enorm trots op en ik op hem. Wil je zijn fietskunsten zien? Ik heb e een filmpje van gemaakt!