‘Soms voel ik me gewoon een omaatje van 86!’

Pijn in je rug

Om me heen hoor ik het wel vaker: ‘Na twee of drie kinderen wordt je lichaam nooit meer hetzelfde!’ Pijn hier en pijn daar. Dat hoorde ik natuurlijk niet van Doutzen Kroes, maar wel van een stel andere moeders zonder personal trainers en stapels geld om hun lichamen op te kalefateren. Ik dacht dan altijd: ‘Jaja, zal wel. Ik voel me prima!’ Maar ik moet bekennen dat ik me tijdens onze kerstborrel op mijn werk echt een omaatje voelde.

In een grote ruimte zonder stoelen zat ik in een hoekje op een krukje omdat ik dus na de geboorte van mini M. gewoon niet langer dan vijf minuten kan staan. Het schiet dan ongelofelijk in mijn rug en dan verrek ik van de pijn. Vijf minuten!? Ja er zijn vast allerlei oefeningen en therapieën voor, maar daar heb ik eigenlijk niet echt tijd en geduld voor. Het is wel echt klote! Daarnaast ben ik de zwangerschapskilo’s nog niet helemaal kwijt na de tweede. Bij nummer een was het in de borstvoedingsperiode er zo weer af. Waarom werkt dat zo: bij de een wel en de ander niet?

‘Ik dacht het zullen de hormonen wel zijn, maar het lijkt erop dat het permanent is!’

Op zo’n feestje, waar je niet kunt zitten, voel ik me dan zo suf. Ik ga er soms bewust om die reden niet naartoe, om de pijn en vernedering te vermijden. Net als heel langzaam een rondleiding krijgen ofzo, dan loop ik half gebogen met een hand in mn rug te verkrampen van de pijn. Ik dacht steeds het zal nog wel zijn dat ik nog moet ontzwangeren, dat het hormonaal was, maar het begint er steeds meer op te lijken dat het een permanent ding is.

Pijn in mijn rug: verkeerde houding of verkeerde matras?

En weet je wat dan zo stom is. In bed lig ik altijd op mijn buik. En dan ga ik vervolgens met een arm gebogen met mijn hoofd op mijn onderarm liggen. Dan lig ik in een heel vreemde houding, een kuil. En de volgende ochtend kan ik dan van de pijn bijna niet uit mijn bed komen. Ja ik nader de 40, maar is het verschil met tien jaar geleden ZO groot? Het is mijn eigen schuld, ik wil niet op deze manier slapen, maar ik word toch altijd weer zo wakker.

Misschien moet ik maar eens zo’n hippe matras proberen van tv waar iedereen het over heeft. Wellicht helpt dat. Iemand ervaring? En ben ik de enige met dit soort pijn of hebben andere moeders er ook last van. Kijk, als ik had geweten op mijn 28e waar ik op mijn 35e zou staan in het leven, was ik al veel eerder begonnen aan kinderen. Ik denk dat alles me dan net iets makkelijker af was gegaan.

Na baby een nergens last van, maar baby twee veranderde alles

Nou moet ik bekennen dat mini M. nauwelijks iets weegt en mijn oudste eigenlijk vrijwel alles zelf doet dus dat ik gelukkig niet meer zoveel hoef te tillen, maar het blijft wel een dingetje. Ik schaam me er ook een beetje voor omdat ik nog ‘maar’ 38 ben. Het is de prijs die je betaalt als moeder, denk ik. En ik heb die prijs er graag voor over hoor, maar het is wel opvallend dat na de eerste baby ik eigenlijk nergens last van had en ineens na de tweede er dit soort dingen opspelen.

3 Replies to “‘Soms voel ik me gewoon een omaatje van 86!’”

 1. […] tasten, want een statement leren sneaker, van hoge kwaliteit is niet goedkoop. Maarja, ik mag mijzelf ook wel eens een cadeautje geven. De kinderen gaan negen van de tien keer voor, […]

 2. Danielle says:

  Over je blog dat je lichamelijk (nog) niet in orde bent. Heel herkenbaar!! Ik heb binnen 2 jaar twee kids mogen krijgen. Maar lichamelijk ben ik verre van ok! Ik hoor niemand in mijn omgeving hierover(andere moeders) Voel mij er soms zo alleen in staan. Op mijn 39e mijn tweede kindje gekregen. En ik denk nu ook; had het maar eerder gekund. Hoe ontzettend blij ik ben met twee kindjes zo op mijn 40e.. toch vind ik het heftig dat mijn lichaam “ineens” zwaarder is en andere ongemakken (o.a diastase; ik lijk nu daarom nog 5 mnd zwanger) ben er best wel eens verdrietig om..

  1. The Single Mama says:

   Hi Danielle,

   Begrijpelijk dat je je zo voelt. Het is ook niet niets twee kinderen op de wereld zetten. Ik nu drie. Logisch dat we van binnen en van buiten veranderen daardoor. Ik heb wel geaccepteerd dat alles niet strak afgetraind is noch ooit gaat worden, maar mij lichaam vertelt ook een verhaal, zo zie ik het dan maar. Probeer je gewoon aan te passen aan wat je wel en niet kan en niet te forceren wat de omgeving van je verwacht! En sterkte met die vervelende gevoelens, probeer de fijne de overhand te laten hebben!!

   M

Comments are closed.