Vakkenkast op maat in 5 stappen!

Eerder heb je hier al kunnen lezen dat ik mijn huis eind vorig jaar flink onder handen heb genomen. De woonkamer en de keuken zijn volledig vernieuwd. Na de publicaties over de metamorfose en de vakkenkast werd mij meerdere malen gevraagd hoe ik op het idee ben gekomen om zo drastisch  veranderen in huis.

Als je zo’n project start is het van belang dat je er goed over nadenkt wat je wil. Al weken van tevoren heb ik een plan gemaakt wat ik wilde met de woonkamer zodra hij af zou zijn.

Stap 1: De woonkamer intekenen: ‘Wat kan ik met de ruimte?’

Ik heb de kamer leeg op papier gezet en ben toen mijn wensen in gaan tekenen. Eerst de keuken, toen de tafel die ik wilde hebben en de bank, dat was allemaal al bekend. De ruimte die ik toen overhield was beperkt. Toen kwam ik op het idee van een vakkenkast op maat. Ik zag het ook vaak op televisie. Het was bij metamorfoses vaak DE oplossing om veel op te bergen in beperkte ruimte.

Voor de kast op maat had ik een muur van vijf meter breed tot mijn beschikking. Ik had ervoor kunnen kiezen om een kast te laten maken die een deel van de muur bedekte. Persoonlijk hou ik er niet van om langs een muur op een rijtje allemaal meubels neer te zetten. Dus een kleine kast wilde ik niet. Daarnaast leek het me wel leuk om de kast tot het plafond te laten doorlopen. Scheelt weer afstoffen!

Stap 2: Moodboard maken en inspiratie opdoen

Ik had voor mezelf een moodboard gemaakt van alles wat ik mooi vind op gebied van woninginrichting. Hier stonden verschillende simpele kasten in. Vakkenkasten. Op de site van OPMAATZAGEN.nl trof ik vervolgens veel voorbeelden aan van wat er allemaal mogelijk is.

Stap 3: Ontwerp schetsen van je droom vakkenkast

Met al deze voorbeelden heb ik zelf een schets gemaakt van een vakkenkast, precies hoe ik dacht dat hij handig zou zijn. Belangrijkste element: opbergruimte! Resultaat: een beetje van mezelf en een beetje van klusgenoten via de site van OPMAATZAGEN.nl. De schets van de vakkenkast heb ik ingescand en opgestuurd naar OPMAATZAGEN.nl.

Stap 4: Houtsoort kiezen en bestellen

‘Is het de bedoeling dat de vakkenkast onbehandeld is of moet je hem nog schilderen?’ Dat is de vraag die best wat mensen stelden. Misschien niet allemaal op de hoogte van de trends op interieurgebied. Je ziet juist veel onbehandeld hout terug in interieurs tegenwoordig. Dus ik leg steeds netjes uit dat het niet een ‘work in progress’ is, maar dat de kast écht zo blijft. Ik vond het prettig om toch weer een groot houtelement toe te voegen aan mijn interieur nu ik de houten vloer heb ingeruild voor een gietvloer. De kast geeft net dat stukje natuurlijke uitstraling aan mijn paleisje.

Stap 5: Personaliseren

vakkenkast

De onbewerkte houtsoort Underlayment Fins Vuren kun je natuurlijk naar hartenlust schilderen, lakken of op een andere manier bewerken. Ik heb de kast gepersonaliseerd door er figuren op te schilderen in verschillende kleuren. Het resultaat verbergt bergen en bergen speelgoed. Dat het er schots en scheef in staat weet lekker niemand. Het is uit het zicht en daar gaat het om. De kinderen kunnen hun speelgoed makkelijk zelf opruimen. En, heel fijn, de dingen waar ik niet wil dat ze bij kunnen heb ik lekker hoog opgeborgen.